În centrul Bucureștiului, o clădire monument istoric se prăbușește „din senin”. Și începe goana de răspundere.

 Un corp dintr-o clădire monument istoric, situată pe strada Olteni nr. 9, în Sectorul 3, s-a prăbușit ieri noapte (28-29 octombrie 2020). Imobilul era într-o stare avansată de degradare – cum altfel? „Din fericire, nu au înregistrate victime”, anunță victorios toată presa, citând Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Cu o urmă de regret – nu de alta, dar așa nu face nici măcar de un reportaj, ce să mai vorbim de un „breaking news”?


Ministerul Culturii a transmis că imobilul este proprietate privată și că instituția nu a primit vreo cerere de restaurare. Gata, s-a disculpat. 

O comisie mixtă, formată din specialiști ai Ministerului Culturii și ai Direcției pentru Cultură a Municipiului București, s-a deplasat la fața locului pentru a evalua situația imobilului înscris în Lista Monumentelor Istorice cu codul LMI B-II-m-B-19309”. Și Direcția de Cultură s-a scuzat. Ministerul mai primește un punct bonus, pentru că arată că îi pasă. 

Jackpot: Ministerul Culturii a mai transmis, printr-un comunicat de presă, faptul că „s-a luat legătura cu Direcția Locală de Poliție și Control a Municipiului București și Inspectoratul de Stat în Construcții, în vederea demarării procedurilor legale ce se impun în astfel de situații”. 

Primăria Capitalei solicită, și ea, imperios, „să se ia măsuri”!! 

Chapeau! Pentru toate instiuțiile care n-au făcut nimic în tot timpul de dinaintea prăbușirii, dar care acum se întrec în comunicate, expertize și măsuri. 


Vorba aceea: „Statul a dat, privatul a luat, clădirea s-a dărâmat. Fie numele statului nestemat! (în sensul de bijuterie rară...)”. Pentru că statul a încurajat retrocedarea în natură – restitutio in integrum. De aceea mulți privați au acum în posesie clădiri monumente istorice, pe care nu și le permit, pe care nu le pot întreține. Statul a dat. Privatul...a luat. Și, în timp, clădirea s-a dărâmat. Păcat. 

Și înainte de a se dărâma? Am înțeles, instituțiile statului sunt pregătite să ia toate măsurile ce se impun DUPĂ ce se mai dărâmă câte o clădire. Dar înainte? Există o lege a patrimoniului cu prevederi extrem de clare! Există poliție de patrimoniu (nu știu câți dintre voi știați). Există procuratură, există judecători, există direcții de cultură cu atribuții în verificarea integrității monumentelor istorice... există întreg aparatul necesar pentru a preveni astfel de lucruri, pentru a lua măsuri preventive. De ce toți așteaptă ca monumentele să cadă? A căzut și turnul bisericii din Rotbav. A căzut și zidul bisericii din Drăușeni. Tot monumente istorice. Iar acest micuț lăcaș e de mult căzut în uitare. Au căzut multe. De fiecare dată, Ministerul Culturii a știut ce are de făcut – comisii mixte, controale, comunicate de presă. Ce se poate face înainte? Poate ajungem – Doamne ferește! – în situația în care chiar trebuie să aplicăm legea


În toată țara sunt în colaps clădiri monumente istorice, unele dintre ele ale unor privați care le-au primit prin retrocedare și acum pot „să se spele pe cap cu ele”, unele ale statului... Partea bună e că după ce se mai dărâmă  câte o clădire din aceasta... rămâne loc pentru una nouă, domnule! Și tot nu-i rău, nu?


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii