A rezistat unui asediu, a cedat nepăsării


Biserica evanghelică fortificată din Rotbav, Brașov (numele satului înseamnă pârâul roșu - Rotbach) a început să fie construită în anul 1250, iar zidul din jurul său a fost ridicat în secolul XV. În anul 1602, biserica a servit drept refugiu generalului Giorgio Basta, fiindcă zidurile ei au rezistat asediului principelui Transilvaniei Gabriel Bathory. În marele incendiu din 1732 cetatea și satul Rotbav au fost arse. Lucrările de restaurare au început în 1738, în urma lor biserica fiind reconstruită. Doar turnul bisericii a fost păstrat în forma sa originală. Orologiul bisericii fortificate din Rotbav era îngrijit pro bono de către un singur om, care se ocupa și de clopote și de biserica în sine. Turnul principal, care avea o înălțime de aproximativ 60 de metri, oferea o priveliște frumoasă din vârf, asupra satului și a împrejurimilor, până, către zona Brașovului. După 800 de ani de istorie, din neputință, nepăsare sau dezinteres, turnul bisericii din Rotbav s-a prăbușit...
Era anul Domnului 2016... și de atunci nu s-a făcut nimic pentru reconstruirea lui. Imaginile de aici sunt poate ultimele imagini ale semețului turn, pe care mă bucur că l-am mai văzut în picioare!

Trimiteți un comentariu

2 Comentarii

  1. Păcat de o asemenea pierdere... Si cate alte monumente sunt in aceeași stare sau pe cale să se prabuseasca?... :(

    RăspundețiȘtergere
  2. O implicare din partea autoritatilor ar fi vitala! Sper sa nu se distruga tot, doar ca apoi sa ne trezim "ca vrem" sa facem ceva!

    RăspundețiȘtergere

Așteptăm să ne împărtășești opinia ta, cu convingerea că știi deja regulile de conduită care se aplică și în viața reală și în on-line.