Ce este Programul Național Limes. După corn și lapte, Guvernul ne dă cumva și fructe?

Din fericire (sau din păcate?) nu – și vreau să îmi cer scuze pentru cei care n-au gustat jocul de cuvinte din titlu. Programul Național (PN) Limes nu are nimic de-a face cu fructul la care unii dintre voi v-ați gândit, ci este desfășurat de către Ministerul Culturii și Identității Naționale și are legătură cu granițele fostului Imperiu Roman. 

Prin PN Limes, se urmărește înscrierea în patrimoniul UNESCO a unor castre legionare și auxiliare, fortificații mai mici, turnuri de supraveghere și alte bariere de fortificare liniare de pe granița fostului Imperiu Roman, care se situează actualmente pe teritoriul țării noastre. În întreaga Românie se cunosc în total peste 70 de castre, 50 de mici fortificații si mai mult de 150 de turnuri, deși numărul lor trebuie sa fi fost mai mare. În plus, mai sunt alte structuri care făceau parte din sistemul de frontieră, printre cele mai importante fiind barajele artificiale, în general formate din valuri de pământ, dar și cu zid de piatră.

Practic, PN Limes are ca obiectiv întocmirea documentației privind monumentele care compun granița romană de pe teritoriul României și să contribuie cu cel mai lung sector, de peste 1.000 de km, la monumentul unic UNESCO „Frontiers of the Roman Empire” – creat în 2005, ca un monument trans-național.


Limesul (granița) roman(ă) trece prin aproape întreaga Europă, de la Nistru și Marea Neagră până la zidul lui Hadrian din Scoția de azi. Iar inițiativa de a fi înscris, ca întreg, în patrimoniul UNESCO aparține mai multor țări din Europa și se face doar ca întreg: toată linia de graniță, nu secvențial (nici pe țară, nici pe sit arheologic). De aceea, e foarte important ca România să țină pasul cu vecinii săi și cu celelalte țări UE, prin întocmirea la timp a documentației.

Până în prezent, a fost înaintată lista-tentativă (propunerile fiecărei țări în parte, de-a lungul fostei granițe romane), care a fost aprobată. România a înscris 302 situri arheologice pe această listă, urmând să fie elaborată și înaintată documentația completă.

Coordonator al PN Limes este Muzeul Național al Istoriei din Transilvania, cu sediul în Cluj-Napoca, dar acesta trebuie să colaboreze cu muzeele din toate cele 22 de județe pe teritoriile cărora se află siturile, cu primării și, uneori, cu proprietari privați.

Noi le urăm succes și promitem că revenim cât de curând cu un interviu pe această temă, prin care să obținem date de noutate și de interes pentru voi! Până atunci, informații detaliate și actualizate puteți găsi aici.


Siturile arheologice incluse în lista tentativă a PN Limes despre care am scris deja pe Vestigii Istorice sunt cel de la Moeciu (aici și aici) și Râșnov.

Trimiteți un comentariu

6 Comentarii

  1. Nu stiam ca la Moeciu a fost un castru roman! E ok sa faci pensiune peste castru?

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu este deloc ok, evident! Există o lege a patrimoniului, dar se aplică după ureche. Vezi articolul cu clădirea din București prăbușită săptămână trecută. La Moeciu, in schimb, încă nu e certă localizarea castrului Roman.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sânziana D, Craiova11 noiembrie 2020 la 13:08

    O sa fie palmată și neregula asta. Ce ar putea să facă acum, să dărâme pensiunea? Poate pe obraznicia asta se bazeaza unele decizii de construcție :( Mizerabilă situație. Dacă eram englezi, făceam emisiune de promovare a sitului, chiar dacă erau doar vârfuri de săgeți

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Așa-i, Sânzâiana. Poate principala noastră problemă e că avem prea multă istorie și s-a creat o "inflație" - nu mai valorează nimic... Și eu sunt convins că nu va dărâma nimeni pensiunea de la Drumul Carului, dacă se va constata vreodată că e ridicată peste castru. Dacă.

      Ștergere
  4. Păi și după ce toată granița romană ajunge monument UNESCO ce se întâmplă? Va investi statul în fiecare castru în parte, pentru a le transforma în situri vizitabile / turistice? Nu prea cred, având in vedere cum arată actualmente, respectiv pentru că multe sunt încă sub pământ, cercetate și acoperite la loc, ca măsură de prezervare.

    RăspundețiȘtergere

Așteptăm să ne împărtășești opinia ta, cu convingerea că știi deja regulile de conduită care se aplică și în viața reală și în on-line.