Cetatea Făgăraș, portalul către trecut

Pare a fi prea mult să tot vorbim despre Cetatea Făgărașului, însă de fiecare dată când treci pe lângă ea, te invită să intri pentru că este din ce în ce mai întreagă și mai atractivă. Deși curțile interioare nu pot fi încă vizitate pentru că sunt în curs de amenajare, se pot vedea noile alei cărora le vom putea călca unduirile cât de curând. Acoperișul a fost reconstruit, au fost restaurate cele două ziduri de apărare și bastionul Szabo, podul mobil este în lucru, iar intrarea în cetate se face pe un pod de lemn nou adăugat, care pare a avea rol de portal între prezent și trecut.


Pe parcursul a sute de ani, Cetatea Făgărașului a reușit să strângă, ca într-o colecție de basme, numeroase povești, mai triste sau mai fericite.

O poveste ce a început frumos, dar care s-a sfârșit tragic, a fost cea a Doamnei Stanca, soția lui Mihai Viteazul. În anul 1600, aceasta a primit în dar atât castelul, cât și domeniul Făgărașului, iar un an de zile cetatea s-a transformat într-un loc al balurilor grandioase la care participau numeroși nobili transilvăneni. O perioadă scurtă de pace, căci, după  moartea lui Mihai Vitezul în anul 1601, cetatea a fost transformată în fortăreață militară, iar Doamna Stanca a fost întemnițată.

Cetatea Făgăraș este un basm despre dârzenie, pentru că de la începutul secolului al XVI-lea și până la mijlocul secolului XIX-lea cetatea a fost asediată de 15 ori, însă nu a fost cucerită de invadatori. Și nu a rezistat doar atacurilor, ci și transformărilor și numeroșilor stăpâni.

Datorită poziției sale strategice, cetatea a suscitat interesul domnitorilor din teritoriile românești, a devenit reședință a principilor Transilvaniei, centru administrativ și politic al zonei, sediu central al Bisericii Române Unite cu Roma, iar exemplele cred că pot continua.



De ce îmi place să scriu despre acest monument arhitectural…pentru că a reușit cumva să strângă povești și din prezent, la un al mod: cel al exemplului pozitiv, al implicării și atragerii unui număr foarte mare de turiști, al unui obiectiv medieval considerat a fi printre cele mai bine conservate din Europa de Est și care poate accede la titulatura de patrimoniu UNESCO.


Pentru mai multe imagini actuale cu Cetatea Făgăraș click aici.

Pentru interviul cu managerul cetății, Elena Băjenaru, în care vorbește despre modificările aduse monumentului în cadrul acestui proiect de restaurare, click aici.


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii