Despre valoarea unui echipe coagulate care redă grandoarea Cetatății Făgărașului

Știu că circula, în vremea fotbalului de calitate, vorba aia “Avem echipă, avem valoare”, (între timp nu mai e cazul la noi). Însă, din fericire, la Făgăraș, Cetatea de acolo a reușit, cu un chiot atemporal, să coaguleze în jurul ei oameni implicați care au vrut să reușească. Și au reușit! Pentru că e vorba despre echipă, o echipă de care primarul orașului, Gheorghe Sucaciu, ne-a vorbit cu mândrie în cadrul unui interviu telefonic acum câteva zile (05 iulie 2022). Edilul nu a scos în evidență ce sau cât a făcut el, ci a pus pe tapet munca echipei pe care o are. Oameni “frumoși și buni“ așa cum îi numește, atât din partea muzeului și a primăriei, cât și arhitecți, economiști și alți specialiști.


Să nu credeți că nu au avut piedici, pentru că au fost multe. Cea mai recentă, de natură juridică, între Consiliul Local Făgăraș și Consiliul Județean Brașov s-a rezolvat foarte recent, iar lucrările, opintite în hârtii, pot merge mai departe. Este vorba despre o „moștenire” a trecutului, prin care latura de est a Cetății se afla în proprietatea Consiliului Județean, iar municipalitatea nu o putea include în proiectele de restaurare. Între timp cele două consilii și-au dat mâna, iar Cetatea poate fi restaurată în integralitate, după modelul de succes aplicat până acum.

Cert este că până la finalul lunii august vom vedea podul de pe latura de est reabilitat și redat lumii turistice, aceasta fiind ultima etapă a proiectului curent. În total, s-au cheltuit 5 milioane de euro, dintre care 3,5 milioane fonduri europene nerambursabile și 1,5 milioane de euro contribuția primăriei Făgăraș, generată de creșterea costurilor la materialele de construcție (de la semnarea proiectului și până în prezent), precum și de situațiile neprevăzute întâlnite pe parcursul lucrării. În plus, așa cum a precizat dl Ghe Sucaciu, un nou proiect este deja scris și urmează a fi depus imediat ce se deschid liniile de finanțare. Este vorba despre alți 3,5 milioane euro, care vor fi alocați pentru a finaliza Turnul Roșu, bastioanele, etajele 3 și 4, zidul cetății, crama și Turnul Temniței. Și nu mă mai întreb dacă vor reuși, știu că o vor face! 


Interesul nostru pentru Cetatea Făgăraș a fost să găsim modalitatea prin care se poate, nu să ne plângem că nu se poate


Fotografia a fost făcută în vara anului 2021

Și dacă vrei cu adevărat, poți! Pentru că Gheorghe Sucaciu ne-a spus cu mândrie: “mai avem un proiect deja documentat și pus în circuitul reușitei”. Acesta va viza reamenajarea zonei de promenadă din jurul Cetății  Făgărașului, care va avea două piațete largi (una între Catedrală și cetate, iar cealaltă în fața primăriei, cu corespondență spre prima piațetă), care vor cuprinde elemente specifice zonei și multe spații cu verdeață. Edilul a precizat că proiectul face parte din Programul Regional de Mobilitate și că sunt șanse să fie finalizat în 2027. În cadrul proiectului au mai fost cumpărate autobuze electrice și se vor crea piste de biciclete astfel încât să fie redusă poluarea. Cert este că proiectul de reabilitare a Cetății Făgăraș nu este unul de sine stătător, ci face parte dintr-o viziune care include întregul oraș.

Reușita are un singur cuvânt pentru a fi descrisă: implicare. Participarea edilului la ședințele tehnice pentru a fi la curent cu întregul proces de documentație, implicarea unei echipe profesioniste de arhitecți pentru a readuce vechiul în lumea noastră, participarea constantă a unui om de cultură cum este Elena Băjenaru pentru mediere și coordonare și a tuturor celor de care nu am amintit dar care își au locul în echipa de la Făgăraș.

Am rămas cu un „vibe” bun după discuția cu Gheorghe Sucaciu. Am văzut ce s-a făcut până în prezent și așteptăm cu drag reușitele viitoare. Între timp, ce se petrece la Cetatea Făgăraș poate fi un exemplu pentru orice alt primar care are măcar un monument istoric în localitate, un model de bune practici și un semn că dacă vrei cu adevărat, poți!


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii