Proiectul Viscri și sustenabilitatea satului transilvănean

 În viziunea mea, Viscri este o pasăre Phoenix a satului transilvănean care are o componentă multiculturală stabilă, ce orbitează în jurul unei bijuterii fortificate care străjuiește, încă, satul. Am vrut să revăd locul și am privit totul cu alți ochi. Mă întreb dacă notorietatea sa se datorează interesului manifestat de Prințul Charles sau evoluția cetății ar fi fost identică în condiții normale. 

Viscri sau Cetatea Phoenix, cum îi spun eu, a devenit geneoasă pentru comunitate, căci oamenii săi au fost angrenați în diferite proiecte: crearea de produse artizanale, de la șosete de lână și papuci, până la gemuri; au fost deschise porțile mari ale caselor pentru a le oferi turiștilor mâncare făcută cu produse locale, iar sătucul a primit atenție internațională, mai ales că cetatea se află, din 1999, în patrimoniul UNESCO.

Vorbind de UNESCO…. În perioada 05 – 15 septembrie 2022, Viscri găzduiește tabăra internațională de voluntariat UNESCO, organizată de Comisia Națională a României pentru UNESCO, împreună cu fundațiile Mihai Eminescu Trust și Patrimoniu-Viitor. Tabăra are ca scop amenajarea responsabilă și întreținerea accesului în situl rural Viscri.

Inițiativa este de bun augur, căci ultima restaurare a cetății a avut loc în anul 2003, iar azi, în 2022, bijuteria UNESCO are nevoie de ajutor: acoperișul zidului fortificat este vălurit și nu mai e mult până la prăbușire, iar multe porțiuni ale zidurilor bisericii sunt brăzdate de o igrasie insistentă care zguduie albul imaculat al străjerului central.

Biserica evanghelică fortificată a fost construită în secolul XIII pe baza unei vechi bazilici romane datând din secolul XII. Fortificațiile au fost adăugate două secole mai târziu, pe fondul asediilor otomane care au obligat sașii să construiască ziduri masive, bastioane și turnuri de apărare. 

Azi, când pășești în interiorul ei, parcă ai două senzații care tind să se suprapună: cea a percepției că ai ajuns în alt timp, în care religia avea un rol aparte pentru fiecare membru al comunității și cea a fragilității care te învăluie odată ce privești picturile diafane din interiorul bisericii, intercalate de crăpături în tencuială și amenințate de igrasie.

Ca fiecare cetate a cărei destinație a fost protejarea comunității, a traiului său decent și liniștit, cetatea Viscri reușește să-și atingă scopul și în prezent, căci satul păstrează simplitatea, rutina vieții rurale, în care zgomotul este produs de forfota contradictorie a animalelor pe care le poți vedea pe ulițe și pe străduțele pietruite. 


Viscri a fost un sat liber, nefiind niciodată parte dintr-o proprietate nobiliară, iar în prezent face parte din grupul celor 7 cetăți fortificate din Transilvania care sunt în patrimoniul UNESCO, alături de  Biertan, Câlnic, Dârjiu, Saschiz, Prejmer și Valea Viilor.


 


Trimiteți un comentariu

1 Comentarii

Așteptăm să ne împărtășești opinia ta, cu convingerea că știi deja regulile de conduită care se aplică și în viața reală și în on-line.