Am citit cu toții zilele trecute despre stadiul lucrărilor de restaurare a Cetății Făgăraș. Iar pentru cei care nu ați văzut articolele, vă facem un scurt rezumat: acestea se derulează conform graficului (ceea ce e lucru mare pentru o investiție care s-a întins pe durata a aproape 2 ani!), a fost schimbat integral acoperișul întregii cetăți, au fost restaurate zidurile, s-au amenajat ateliere de creaţie pentru copii și adulți, au fost create spaţii adecvate pentru depozitarea pieselor de patrimoniu la subsol și multe, multe altele. Acum încep lucrările la podul mobil de pe latura de est a cetății – poarta de acces principală. Toate acestea ne-au fost confirmate de Elena Băjenaru, în cadrul unui interviu acordat pentru Vestigii Istorice, care ne-a împărtășit și câteva date mai puțin cunoscute, pe care vi le prezentăm mai jos.
Însă ce e și mai de apreciat este că municipalitatea – proprietarul cetății – împreună cu conducerea Muzeului Țării Făgărașului ”Valer Literat” are deja planurile făcute pentru o nouă „șarjă” de restaurări, chiar dacă cele aflate în curs vor fi finalizate în vară. Astfel, urmează să fie depus un nou proiect cu finanțare europeană, pe axa 2021-2027, care prevede investiții în spațiile interioare: vor fi restaurate și amenajate Turnul Roșu - etajele 3 și 4, 2 încăperi de pe latura de vest, 2 bastioane, zidul de aparare, urmând a fi finalizate și Turnul Temniței, respectiv crama cetății. Valoarea estimată a proiectului e de circa 3,5 milioane de euro. Având în vedere că actualul proiect a fost depus în 2016 iar lucrările au început în 2020, anticipăm că lucrările vor demara peste 3 sau 4 ani.
Am întrebat-o pe directoarea muzeului dacă se poate vorbi despre înscrierea Cetății Făgăraș în patrimoniul UNESCO, iar răspunsul a fost unul pozitiv, deși rezervat: da, după finalizarea lucrărilor prevăzute în noul proiect, este o idee de luat în calcul. Cetatea Făgăraș și-a mai depus o dată candidatura, în urmă cu aproape 30 de ani, principalul impediment fiind starea de conservare. Între timp doar lucruri bune s-au petrecut cu cetatea și suntem încrezători că după ce va fi „pusă la punct”, aceasta își va găsi locul binemeritat în patrimoniul mondial!
Între timp, nu uitați, cetatea poate fi vizitată oricând, chiar și în timpul lucrărilor de restaurare, fiind unul dintre puținele obiective care oferă această facilitate!
Ca să vă dați seama de anvergura lucrărilor, puteți vizualiza aici câteva imagini din dronă, pe care le-am realizat în toamna anului trecut.
0 Comentarii
Așteptăm să ne împărtășești opinia ta, cu convingerea că știi deja regulile de conduită care se aplică și în viața reală și în on-line.