Fresce vechi, tavan casetat și simboluri ale sacrificiului suprem - Biserica romano-catolică „Sf Emeric” din Ghelința

Biserica romano-catolică „Sf. Emeric” din Ghelința, județul Covasna, monument istoric de importanță națională, păstrează amprenta vizuală a bisericilor fortificate din Transilvania, având, totuși, ceva aparte. Ce este foarte valoros la aceasta biserică? Pictura. Atunci când s-au propagat reformele lui Luther sau Calvin, picturile vechi au fost acoperite cu tencuială sau var. Majoritatea bisericilor vechi, fortificate, din Transilvania au pereții albi. De asta sunt albi.


În cazul bisericuței noastre, pictura a fost conservată destul de bine sub această tencuială, iar în 1928, când a fost curățată biserica, frumusețea picturilor a fost scoasă la lumină. 

Biserica are hramul Sfântului Emeric - născut, conform izvoarelor istorice, în jurul anului 1007. Acesta a fost fiul regelui Ștefan I al Ungariei și al reginei Ghizela de Bavaria, sora împăratului german Heinrich al II-lea. A fost canonizat împreună cu tatăl său, de papa Grigore al VII–lea, în anul 1083.

Micul edificiu religios datează din secolul al XIII-lea și a adunat amprentele mai multor stiluri arhitecturale: romanic, gotic, renascentist și baroc. 

După ce treci de ușile joase în stil gotic târziu, ochii îți sunt țintuiți pe pereții plini de picturi murale colorate, unde sunt reprezentate preponderent scene din viaţa lui Hristos. Una dintre aceste fresce, pictată în 1330, înfățișează o poveste întreagă care glorifică povestea sfântului Ladislau, în Oradea, în vremea bătăliei de la Chiraleș, în care maghiarii au înfrânt trupele inamice, probabil pecenege. O altă frescă interesantă face referire la legenda Sfintei Ecaterina din Alexandria.

Printre cele mai vechi şi mai valoroase elemente ale bisericii se numără o cristelniță multiseculară, care se presupune că a fost sculptată în secolul al XIV-lea, precum și simbolul sacrificiului suprem, pelicanul care își hrănește puii cu propria carne, element care se regăsește și la biserica evanghelică din Hărman din județul Brașov.

Porticul vestic și sudic au fost confecționate încă în secolul XVIII, în stil baroc (1766). Și pe aripa ușii sacristiei se poate citi anul 1766. În secolul al XVIII-lea s-a construit interiorul bisericii, iar pe la sfârșitul secolului, altarele principale și secundare.

Ce mi-a tras mie cel mai mult atenția, fiind spectaculos în acest caz, având în vedere că nu a fost niciodată biserică reformată, este faptul că edificiul are totuși elemente găsite cel mai des în bisericile reformate sau unitariene, unul dintre ele fiind tavanul casetat - împărțit în 103 spații distincte.


Unele casete datează din anul 1629, iar una dintre acestea are pictată stema Brașovului, motiv pentru care se bănuiește că, probabil, pictorul era din Brașov.

Biserica romano-catolică „Sf. Emeric” se află în satul Ghelința, la 12 de km distanţă de Târgu-Secuiesc. Prima atestare documentară datează din anul 1567, dar descoperirile arheologice făcute aici demonstrează existenţa omului în această zonă cu mult înainte.

Pentru mai multe fotografii, inclusiv capturi aeriene, din dronă, accesați aici albumul foto dedicat monumentului istoric de importanță națională.

Trimiteți un comentariu

2 Comentarii

  1. N-am auzit niciodată nici de Ghelința și nici de biserica de aici, evident. Așa că m-a surprins articolul. Mă întreb câte asemenea minuni mai avem prin țară, de care majoritatea nici n-am auzit. Felicitări, Vestigii Istorice, pentru că le scoateți la lumină!

    RăspundețiȘtergere

Așteptăm să ne împărtășești opinia ta, cu convingerea că știi deja regulile de conduită care se aplică și în viața reală și în on-line.