Biserica fortificată din Hărman - Brașov

Ne este greu tuturor acum, însă vom reuși să trecem și peste perioada asta. Vom putea călători din nou, cu ochii larg deschiși, poate. Pentru atunci, când, poate veți reuși să faceți și alte popasuri în drumurile voastre, vă mai aduc în atenție câteva locuri de vizitat.

Începuturile localității Hărman (județul Brașov) au legătură cu stăpânirea Ordinului cavalerilor teutoni asupra Țării Bârsei (anii 1211-1225). În acea perioadă au fost întemeiate mai multe așezări, unele dintre ele cu ajutorul coloniștilor germani.
Toate satele şi comunele din apropierea Braşovului aveau astfel de rădăcini și în toate au fost construite biserici, care apoi au fost şi fortificate. În cazul din Hărman, fortificaţiile din jurul bisericii au fost consolidate între anii 1400 – 1600. Cetatea de la Hărman a fost asediată şi atacată în repetate rânduri, mai ales în sec. XVI – XVII, dar nu a fost niciodată cucerită. În ianuarie 1612, sătenii au reuşit chiar să ţină piept puternicei armate de 7.000 de oameni a prinţului ungar Bathori.

Bazilica romanică cu trei nave, deja înconjurată de un zid de apărare, primeşte în anul 1290 un turn clopotniţă în partea de vest.

În sec. al XV-lea, atât turnul cât şi nava sunt adaptate stilului gotic şi se construieşte un al doilea zid de apărare. Zidul interior este înălţat până la 12 m şi întărit cu 7 turnuri defensive şi zwinger. Un al treilea zid, care astăzi nu se mai păstrează, înconjura şanţul cu apă astupat în 1814. Pe partea interioară a primului zid de fortificaţie, parţial conservat, a fost construit un drum de strajă.

O particularitate deosebită o reprezintă grânarele şi locuinţele adosate bisericii în partea de S.Turnul de vest, cel mai înalt din Ţara Bârsei, a fost prevăzut cu un vârf nou în anul 1794.


Mobilierul interior datează preponderent din sec. al XVIII-lea. Unică este pictura murala a capelei, ce datează din secolul al XV-lea. În turnul de apărare de est se află o capelă datând din perioada pre-reformă, decorată cu fresce înfăţişând printre altele Judecata de Apoi şi Pedepsirea Păcătoşilor.

Chiar şi după atâţia ani, veţi fi uimiţi să vedeţi aici una dintre cele mai mari, dar şi una dintre cele mai bine conservate biserici din Ţara Bârsei.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii