Biserica Sfântul Nicolae din Brețcu

Despre Biserica ortodoxă Sfântul Nicolae din Brețcu, județul Covasna, nu prea știe lumea. Sincer nici noi n-am auzit de multă vreme de ea (doar de vreo 2 ani). Edificiul e monument istoric de importanță națională. Și se află într-o stare de conservare proastă. Autoritățile o tot ocolesc la finanțare (de ce oare?), deși preotul din localitate face demersuri de foarte mult timp.

Acum un an și jumătate, colega mea Clara Damian a scris un articol cu suflet despre această bisericuță. Îl găsiți aici, între timp nu s-a schimbat nimic.


În plus, aveți mai jos câteva date istorice despre edificiu:

După edictul de toleranță din anul 1781, al împăratului Iosif al II-lea, prin care se interzicea asuprirea cetățenilor pe motive religioase și se îngăduia oricărei confesiuni să-și construiască biserică și școală, românii din Brețcu au pus, la 20 octombrie 1783, temelia unui lăcaș de cult, ce va purta hramul Sfântul Nicolae". În efortul lor au fost sprijiniți de Episcopul Ardealului, Ghedeon Nichitici (1783-1788) și au terminat biserica 4 ani mai târziu, în 1787. Sfințirea s-a făcut în 1793, sub păstorirea Episcopului Gherasim Adamovici. Toți credincioșii români au contribuit cu bani la ridicarea bisericii, în frunte cu preotul Spiridon Dimian, care a contribuit cu suma de 1.036 „bani nemțești”.

Biserica se află în partea de sud a comunei. Este zidită în formă de cruce bizantină, cu abside laterale și două turnuri: unul înalt, deasupra tindei de la intrare, și altul mai mic, deasupra naosului. Lungimea bisericii este de 14 m, iar lățimea de 7,5 m. Zidul lat de 50 cm este construit din piatră și cărămidă.

Și nu, nu e biserica de la drumul principal - deși are tot hramul "Sf. Nicolae", cea pe lângă care treceți în drum spre pasul Oituz este o biserică catolică. Pentru cea ortodoxă, întrebați localnicii, vă ghidează ei.

Trimiteți un comentariu

2 Comentarii

  1. Oare de ce autoritățile din COVASNA ocolesc un lăcaș de cult ORTODOX?? Hmmm... O fi doar o coincidență... Dar stai, nu e singurul caz, mai sunt și altele! De ce nu scrieți și despre ele?

    RăspundețiȘtergere
  2. N-am vrea să gândim așa, pentru că tot ceea ce facem - blogul, grupul și pagina de Facebook, canalul de Youtube, pagina de Instagram - este pentru promovarea patrimoniului nostru cultural, nu pentru a găsi vinovați sau pentru a arăta cu degetul. Cât se poate, lăudăm nu criticăm. :)

    RăspundețiȘtergere

Așteptăm să ne împărtășești opinia ta, cu convingerea că știi deja regulile de conduită care se aplică și în viața reală și în on-line.