Castrul roman Angustia văzut de la înălțime

Deși rămășițele castrului sunt îngropate sub nivelul solului, valul proeminent de pământ, vizibil mai ales de la înălțime, îi relvă poziția, ascunzându-i în același timp secretele. Pe ici, pe colo, câte un colț de piatră fasonată, posibil a fi aparținut unei construcții sau unui zid, reușește să răzbată prin vegetație.


Castrul, amplasat actualmente pe raza comunei Brețcu din județul Covasna, datează din secolul II - III era noastră și avea rolul de a păzi pasul Oituz, punct de trecere și de graniță al Imperiului Roman. Era considerat un punct strategic al Daciei Romane, atât pentru controlul asupra acestui pas, cât și pentru asigurarea drumului de legătură între Marea Neagră și orașele dacice.

Primele cercetări sistematice au fost întreprinse între anii 1925-1926, când au fost descoperite și termele  castrului (băile publice), la circa 100 m depărtare. În 1950, noi săpături efectuate pe terasa numită "Cetatea Lupului" au condus la identificarea așezării civile (vicus canabae) din apropierea castrului.

În 2010, Institutul de Arheologie din Frankfurt și Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni au efectuat cercetări cu instrumente moderne, scanând întrega suprafață a castrului. Astfel, au fost descoperite, adânc ascunse în pământ, două zone cu barăci, clădirea principală, un depozit de cereale, casa comandatului sau ofițerilor cu rang înalt și date care indică staționarea a circa 600 – 700 de soldați călare în castru.


Până când tehnologia, fondurile și interesul vor permite dezvelirea și reconstrucția / restaurarea castrului (făcută bine, nu ca în cazul altor edificii), poate e mai bine ca secretele romanilor să rămână, protejate, sub pământ. Totuși, s-ar impune o delimitare foarte clară a sitului arheologic și a zonei sale de protecție, pentru ca suprafața să fie protejată de eventualii braconieri de artefacte și de extinderea zonei construite. Nu de alta, dar între castru și ultima casă, vizibilă de sus, nu sunt – cu certitudine – 500 de metri, cât ar fi zona de protecție a sitului! Cât despre drumul de țară care îl străbate pe toată latura opusă...

Castrul Angustia este unul din siturile propuse a fi incluse în patrimoniul UNESCO, în cadrul Programului Național Limes, despre care puteți citi câteva date succinte aici.

Mai multe imagini din aer și de la sol găsiți aici.

 

Trimiteți un comentariu

2 Comentarii

  1. Am trecut prin Bretcu de n ori, n-am stiut ca e un castru roman acolo...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Avem multe Vestigii istorice, împrăștiate peste tot în România, despre care știm prea puține, care nu sunt nici măcar promovate (nu mai vorbim de restaurare sau punere în valoare, în vreun fel anume). Deocamdată, la Brețcu nu e mare lucru de văzut, mai ales de la nivelul solului. De aceea ne bucurăm că am putut realiza acele fotografii de la înălțime, că să vi le împărtășim. Poate în viitor, cine știe?

      Ștergere

Așteptăm să ne împărtășești opinia ta, cu convingerea că știi deja regulile de conduită care se aplică și în viața reală și în on-line.