Cetatea Făgăraș în restaurare.

 Cetatea Făgăraș se află acum în plin proces de restaurare. Lucrările se vor întinde pe durata a aproximativ 2 ani – din 2020 până în 2022 și vor costa aproape 30 milioane de lei. Din aceștia, 21 milioane lei reprezintă fonduri nerambursabile.


Spectaculos este faptul că, la final, cetatea va avea două noi poduri de lemn – unul pietonal, fix, și unul carosabil, care va fi și retractabil (mobil), așa cum era în secolul al XVII-lea. Autoritățile locale au decis ca întregul proces de restaurare să poată fi observat și de către turiști, deci cetatea nu este închisă pe durata lucrărilor – ceea ce este un lucru lăudabil, în opinia noastră. 

Alte lucrări efectuate pe parcursul celor 2 ani: extinderea luciului de apă, amenajarea de alei pietonale și locuri de belvedere în exteriorul cetății, regularizarea malurilor și restaurarea zidurilor de apărare. Bastionul dinspre catedrală va fi restaurat integral, iar în interiorul său va fi organizată o expoziție dedicată gărzii cetății. Nu vă faceți griji, lebedele vor fi în continuare acolo – o splendoare pentru cei care au vizitat cetatea Făgăraș în trecut și o bucurie pentru cei mici. 

Ca să vă dați seama de anvergura lucrărilor, puteți vizualiza aici câteva imagini din dronă, pe care le-am realizat în urmă cu aproximativ 2 luni.


Trimiteți un comentariu

4 Comentarii

  1. Am fost lună trecută la Cetatea Făgăraș și am văzut lucrările cu ochii mei. Într-adevăr, se lucrează cu spor acolo!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumim pentru interes și pentru comentariu! Suntem curioși cum va ieși la final. Deocamdată pare o treabă bine făcută!

      Ștergere
  2. Foarte ok articolul (cam subțire, totuși), mi-aș dori să avem mai multe cetăți în România întreținute și îngrijite ca Cetatea Făgărașului. Acolo era o doamnă director, dacă nu mă înșel. Nu că ar avea vreo importanță. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Așa e, director este doamna Elena Băjenaru, care a făcut multe pentru Cetatea Făgăraș. Articolul nu e "subțire", este "light". Nu e un tratat de specialitate, pentru experți, ci un articol de aducere în atenție, pentru omul de rând. Cine vrea informații detaliate, le poate afla. Aici doar le scoatem la suprafață! :)

      Ștergere

Așteptăm să ne împărtășești opinia ta, cu convingerea că știi deja regulile de conduită care se aplică și în viața reală și în on-line.