Castelul Sukosd-Bethlen și aceeași întrebare fără răspuns

Pe drumul dinspre Sighișoara spre Brașov, la circa 1 km după localitatea Rupea-Gară, din DN se desprinde drumul către satul Racoș – 10-12 km de asfalt bun, printr-un peisaj spectaculos, mai ales în culorile unei toamne târzii ca aceasta.  

Racoșul e - mai mult sau mai puțin - cunoscut pentru Coloanele Bazaltice, Lacul de Smarald, vulcanul stins - toate monumente ale naturii, pentru că are o stradă denumită după un politician extremist, membru al unui partid interzis (despre asta poate într-un articol separat), dar și pentru Castelul Sukosd-Bethlen – tema articolului de astăzi. 


Ansamblul este considerat monument istoric de importanță națională, conform încadrării în Lista Monumentelor Istorice. Castelul a fost ridicat în anul 1624, fiind atestat documentar din 1636. Apoi fost fortificat treptat, în prima jumătate a secolului al XVII-lea, împotriva atacurilor turcești și a răscoalelor țărănimii locale - șanț de apă cu pod rabatabil, plus un zid înconjurător, din care au ramas azi doar turnurile și, pe alocuri, ziduri joase.

În 1873, după aproximativ 200 de ani de la ridicare, castelul a intrat în proprietatea contelui Samuel Ferenc Teleki, apoi a fiului său, Samuel Teleki – printre altele, explorator al marilor lacuri din Africa de Est și conducator al primei expediții europene în nordul Keniei. 

În 1903, comunitatea comunei Racoș a cumpărat castelul și moșia, fapt care a dus la parcelarea parcului și la extinderea satului pînă în apropierea castelului (actualmente, castelul este, practic, în centrul comunei). După 1918, castelul a căpătat diverse funcțiuni, devenind, în 1962 sediul CAP. De-a lungul timpului, a suferit transformări și utilizări neadecvate, care au condus la grave deteriorări – a fost folosit ca grajd, depozit de grâne, sediu pentru pompieri ș.a.m.d. Cutremurul din 1977 a continuat opera de distrugere a acestei foste reședinte nobiliare de amploare. 


Începând cu ultimul deceniu al secolului al XX-lea, "Fundația castelul Bethlen din Racoșul de Jos" a colectat fonduri și le-a investit pentru reabilitarea complexului. Dar din păcate pentru edificiu, pentru cei care au sponsorizat fundația și pentru palmaresul de monumente istorice al României, a făcut-o extrem de prost. Deși este vizitabil astăzi, când intri în curtea interioară nu prea ai unde să te uiți fără să dai de grinzi de beton armat, de plăci turnate sau de ornamente din ciment. În plus, câteva balcoane de cărămidă prea roșie, încă nefinalizate, contrastează puternic cu structura cenușie, de piatră, și par a fi aduse din altă parte, pentru că nu își găsesc locul în peisaj. 

Plimbându-te prin spațiul mic și puternic alterat, nu prea ai cum să mai simți trăirea „de epocă” – așa cum reușesc alte edificii să te transpună înapoi în timp – ci te întrebi dacă toate aceste „restaurări” își au locul sau dacă n-ar fi fost cumva mai bine să lași timpul să își ducă la bun sfârșit lucrarea... O întrebare controversată, pe care ne-am mai pus-o cu toată seriozitatea și aici.

Mai multe fotografii cu castelul găsiți aici.



Trimiteți un comentariu

12 Comentarii

  1. Monumentele istorice au fost aruncate într-un con de umbră de peste 30 de ani. Se investește puțin, iar degradarea e normală, din păcate. Trist e că se aprobă astfel de restaurări, pentru că, indiferent dacă sunt făcute cu bani publici sau privați, tot o autoritate a statului trebuie să dea un aviz. Sau mai multe.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact. Comisiile zonale ale monumentelor istorice, respectiv Comisia Națională ar trebui să avizeze orice intervenții pe monumentele istorice și în zonele de protecție ale acestora. Dar comisiile sunt formate din oameni, iar azi, dacă întrebi acele comisii îți vor răspunde oameni că au fost alți oameni ce au dat avize și că ei nu știu nimic. Înțelegi? Vor răspunde la nivel personal, nu la nivel instituțional. Deși avizul e dat de instituție, nu de oamenii care o compun. Și astfel ne ascundem după deget...

      Ștergere
  2. Sânziana D, Craiova11 noiembrie 2020 la 12:50

    Ideea e ca, in ultimii doi ani cel putin, au mare cautare castelele, conacele, satele sasesti etc; vestigiile de genul atrag numerosi vizitatori, deci ar trebui ca autoritatile sa-si indrepte atentia, cu adevarat, asupra lor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, ar trebui. Dar - mai ales în contextul actual (Covid) nu se mai investește în monumentele istorice. Se pare că mereu există alte priorități...

      Ștergere
  3. Comuniștii măcar au găsit o utilizare potrivită pentru clădire: grajd. Mi se încurcă limba în gură încercând doar să pronunț numele. Noroc că nici nu încerc. Dacă mă întrebi pe mine, aș expropria castelul, l-aș restaura și i-aș spune Castelul de Smarald, Castelul de la lac, Castelul de Bazalt, Castelul Vulcanului sau așa ceva. Să poată fi pronunțat și de români numele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) fain comentariu! :)) Nu cred ca exista vreo sansa sa schimbe denumirea :) Tin cu dintii de ea. Si mie mi-e greu sa pronunt, asa ca tot "castelul de la Racos" ii spun :)

      Ștergere
    2. #Un Român Ți-am înțeles punctul de vedere, doar puțină grijă să nu dăm în extremism sau în alte „alea” - nu e scopul nostru. Deocamdată, din interviurile luate, ne-am dat seama că nici statul și nici privatul, nici românul, nici maghiarul sau altă nație nu se deosebesc la modul general - există doar cazuri fericite și cazuri nefericite. Iar Castelul Sukosd-Bethlen e un caz nefericit, din păcate...

      Ștergere
    3. # Gloria M. Eu promit că am să învăț denumirea și am să o rostesc și cu accent dacă o restaurează cum trebuie! :P Până la urmă, indiferent cum se numește, e un monument istoric al României și un punct de atracție turistică ce poate fi dezvoltat, asigurând locuri de muncă și flux financiar, la noi în țară. Așa că să-i spună cum i-o spune. Ei. Și tu, la fel! :) Mulțumim de vizită și de comentariu!

      Ștergere
  4. La fel au distrus si cetatea Sucevei, si la Deva, si la Capidava, asta din urma ma doare cel mai mult pt ca m-am nimerit acolo in mijlocul "restaurarii" cu beton si am putut vedea diferenta dintre ce era inainte (adica ok) si ce facuse "restaurarea" (un dezastru).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi asta e problema: restaurăm pe genunchi. Mai bine doar le-am conserva, în așteptarea unor vremuri în care n-o să conteze mai mult câți bani putem să facem din asta (prost = ieftin, profit mare), ci cât de fidel putem să le reconstruim ca să prezervăm spiritul monumentului și autenticitatea sa.

      Ștergere
  5. Cu puțină promovare și amenajare ar ajunge mai cunoscut decât Branul, pentru că are mai multe atracții și e mult mai accesibil decât Branul - e mai aproape de dn, iar drumul până acolo e bun. Un administrator deștept ar ști cum să îl exploateze și ar fi pe profit în câțiva ani. Fundația aia doar a încasat banii altora și cine știe cât din ei a reinvestit în castel. Cum a reinvestit se vede. Păcat!

    Cel mai bun exemplu: cetatea Rupea. Nu a fost restaurata, a fost renovata, cu ciment, cu beton, cu termopane, tot ce trebuie la casa omului. Arata oribil daca vrei o experienta autentica. Si ca sa puna capac nici macar nu au dotat-o cu mobilier, arme, echipamente, haine, tesaturi, etc.
    Sunt niste cladiri goale, it's a fucking travesty.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Într-adevăr, și aici ca și în multe alte situații, s-ar fi putut face. Dar din păcate nu s-a făcut. Promovând exemplele pozitive și vorbind despre cele negative, încercăm să schimbăm ceva măcar de acum încolo. Ca să nu mai vorbim despre ce s-ar fi putut face, ci despre ce s-ar făcut. Mulțumim pentru vizită și pentru comentariu!

      Ștergere

Așteptăm să ne împărtășești opinia ta, cu convingerea că știi deja regulile de conduită care se aplică și în viața reală și în on-line.