Încep să apară morții dacilor

Am discutat recent cu dr. Lucica Olga Savu (arheolog specialist la Muzeul Județean de Istorie Brașov) despre fascinantele morminte dacice descoperite la Rotbav, în județul Brașov, în urmă cu câțiva ani (în 2014-2015), iar ea ne-a confirmat ceea ce intuiam: este vorba despre un sit extrem de rar pe teritoriul României, ce conține oseminte umane și artefacte prețioase, de la armele unor războinici, obiecte ritualice, podoabe vestimentare și obiecte de uz curent. 


Până nu demult – iar voi, cei care ați învățat istorie acum 20-30 de ani probabil vă amintiți – nu existau dovezi foarte clare despre necropolele dacice – locurile în care dacii își îngropau morții. În ultimii ani, au început să fie identificate astfel de situri, unul dintre ele fiind și cel de la Rotbav. Altele se regăsesc în zona județului Sălaj, spre Tisa superioară, dar sunt extrem de puține și, de aceea, atât de valoroase. 

Aici, la Rotbav, au fost identificate fragmente osoase din mai multe perioade de timp, fapt care ar putea îndreptăți concluzia că este vorba despre o necropolă a unei comunități. Descoperirile și analizele efectuate arată că este vorba atât despre băbați, cât și despre femei dacice,  – ar putea fi războinici și luptătoare sau simpli localnici, dar cert e că incinerările s-au realizat atât de „eficient” încât nu au rămas prea multe resturi: fragmentele descoperite sunt extrem de mici. 

Deși anul acesta nu s-a săpat sistematic, din motive ce țin de contextul actual (au fost făcute, totuși, investigații de suprafață), Lucica Savu era încrezătoare că lucrările vor fi continuate în anii viitori, pentru că, probabil, zona mai ascunde multe mistere și comori ce așteaptă să fie scoase la lumină. Tot ea ne spune că, în viitor, am putea avea șansa de a vedea unele dintre minunățiile descoperite la Rotbav expuse în muzeu, doar că restaurarea durează extrem de mult și e un proces dificil, din același motiv: dacii erau foarte riguroși cu ritualul de incinerare. Cert e că în perioada imediat următoare urmează să fie publicat un articol actualizat referitor la cele mai noi artefacte descoperite la Rotbav, conținând rezultatele ultimelor expertize și concluziile științifice. Prin amabilitatea dumneaei, o să vă facem și noi un scurt rezumat. Între timp, cei care vor să citească cel mai recent articol științific pe acest subiect, îl pot accesa aici (dați scroll până la pagina 97). 

Ca să îl cunoașteți pe unul din cei doi arheologi amatori care au descoperit situl de la Rotbav, vă invităm să citiți interviul pe care l-am realizat cu el în urmă cu puțin timp.

 

Trimiteți un comentariu

2 Comentarii

  1. Ar trebui sa avem mai mult interes si grija, desigur, de acest tip de comori.

    RăspundețiȘtergere
  2. De acord. Dincolo de valoarea lor științifică, ele au și o valoare identitară. Rădăcinile......

    RăspundețiȘtergere

Așteptăm să ne împărtășești opinia ta, cu convingerea că știi deja regulile de conduită care se aplică și în viața reală și în on-line.