Moartea clinică a Bisericii Evanghelice Fortificate din Beia

În toată Transilvania există peste 160 de biserici evanghelice fortificate, care au  reușit, cumva, să dăinuiască. Unele, care au avut parte de interes și de persoane dedicate, au fost restaurate, renovate și reintroduse în circuitului turistic, altele, probabil cu karma negativă, au început să clacheze, să se prăbușească fără de veste, reușind să ”ne ia prin surprindere” așa, ca zăpada de 3 cm căzută iarna. 


În urmă cu 8 ani, turnurile bisericilor din Roadeș și Rotbav s-au prăbușit, iar în anul 2023 a venit rândul Bisericii fortificate evenghelice din Beia, din judetul Brașov. În luna septembrie 2023, peretele lateral al bisericii s-a surpat pe o porțiune de 8 m lungime și 10 m înălțime, afectând întreaga structură de rezistență a clădirii de patrimoniu clasă A


Un alt risc reprezentat de această situație a fost și, în continuare este, prăbușirea zidurilor pe școala și grădinița situate chiar lângă biserică. Conștientizarea riscului a generat o decizie majoră, cea de a reloca acești copii, la studiu, în satul vecin, în Paloș. Asta, în 2023. In septembrie 2024 va reîncepe anul școlar, tot așa probabil


Tot în septembrie 2023, Ortwin Hellmann, curator Consistoriul Districtual Evanghelic C.A. Braşov a menționat că „urma să se adune toată echipa - arhitecţi de la patrimoniu şi cultură, reprzentanți ai bisericii și vor decide”, cel mai imortant lucru este ”să nu se mai întâmple ceva acolo”. Conștientizarea situației nu a generat însă și acțiune, căci, în iulie 2024, situația e și mai gravă, căci nu s-a făcut nimic. Riscul de accidente și de pierdere a unei clădiri de patrimoniu, valoroase, este și mai pregnant. Atât s-a putut…. să fie plănuită o discuție. 

Consistoriul Evanghelic (CE) Brașov a declarat că ”se vor ocupa de situație, dar rezolvarea este una extrem de complicată, pentru că ar implica o colaborare între mai multeinstituții și autorități publice”. Un răspuns clasic…. ”rezolvăm, dar nu se poate”.


Am aflat că edilul comunei Cața a ofertat CE pentru a prelua în proprietate complexul istoric, în scopul consolidării și punerii în siguranță, în urmă cu doi ani, însă a fost refuzat. Clasică și povestea asta… 

De ce e un obiectiv valoros acest complex, fiind catalogat de calasă A? Pentru că unicitatea este data de o serie de elemente artistice regionale pe care biserica le păstrează și care trădează influența germană, slovacă, dar și cea polonă. Biserica a fost ridicată în secolul XV și îmbină elementele în stil gotic (altarul), cu cele în stilul barocului rural al pictorilor din zona Rupea

Vechea biserică parohială medievală, dedicată Sfintei Ursula, a fost construită probabil în secolul al XIV-lea, devenită biserică luterană până la finele veacului al XVI-lea. Biserica a deținut un valoros altar poliptic, cu legenda Sf. Ursula și celor 11.000 de fecioare martire atribuit lui Johannes Stoss - 1513, an macat la baza scrinului central. A primit un coronament neogotic. În scrinul central s-a montat un Isus Salvator Mundi, statuie din secolul XVIII. A fost integrat într-un ansamblu tipic luteran de altar, retablu și tribună de orgă (sfârșitul secolului XVIII). Biserica din Beia a fost fortificată în anii 1493 și 1504-1506, cand a fost supraînalțată cu un turn de strajă și a fost inconjurată de o incintă cu 3 turnuri.

Pentru a găsi o soluție viabilă în acest caz, ne-ar trebui, prima dată, să găsim interesul. Să găsim motivația pentru a recupera acest edificiu, pentru a face lucrurile fără a ne crampona în sintagmele ”clasice” ale scuzelor perpetue. 


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii