Pentru mulți dintre brașoveni, tineri și mai puțini tineri, Biblioteca Județeană „George Barițiu” este un SIMBOL. Un simbol al urbei și al educației, căci mii de copii ale multor generații au bătut calea către porțile unui lăcaș ce dăruiește cunoaștere. Clădirea este obiectiv de patrimoniu clasa B și are, ca fiecare clădire povestea și istoria ei.
Actualul sediu al Bibliotecii Județene a fost stabilit în anul 1969 în fosta clădire a Camerei de Comerț și Industrie Brașov, iar din 1992, cu ocazia sărbătoririi a 180 de ani de la nașterea istoricului și publicistului român George Barițiu, biblioteca poartă numele acestuia.
Biblioteca se vrea a fi mutată la Centrul de Agrement de sub Tâmpa, unde vor fi investiți bani, probabil, cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență – PNRR.
În aprilie 2023, Consiliul Județean Brașov a depus un proiect în vederea obținerii finanțării prin PNRR pentru modernizarea bibliotecilor publice din județul Brașov. Acum, finanțarea a fost aprobată, iar autoritățile județene ar urma să primească 20.174.296,12 pentru a derula aceste lucrări.
Va fi un centru nou, cu piscină, hub digital – imprimare 3D, realitate virtuală și augmentară - și facilități sportive, zonă de recepție, cafenea și o zonă de makerspace. Proiectul a fost câștigat, dar contractul nu a fost semnat încă, probabil că totul se va parafa la începutul anului 2024.
Camera de Comerț și Industrie Brașov își vrea locația înapoi deși deține un sediu conform statutului și naturii activității pe care o desfășoară. Ideea e că această clădire de patrimoniu ar trebui protejată cumva, inclusiv în mentalul colectiv. Mă gândesc că mutarea se va face cu un plus de dotări și aici și va fi necesară o reamenajare interioară – care va afecta arhitectura interioară, vor fi aduse utilități și se vor găuri pereți, iar semnificația ”aerului exterior” nu va mai fi același.
Am întrebat câțiva brașoveni despre ”mutare” și aceștia mi-au spus că zona din fața bibliotecii e cunoscută ca ”loc de întâlnire”, ”punct de reper”, dar nu știau despre acest proiect de relocare. În viziunea lor, Biblioteca face parte din sufletul orașului și al locuitorilor lui, nu doar pentru clădire, ci pentru semnificația ei, pentru ceea ce înseamnă pentru viitorul nostru, căci fără educație și cultură rămâne-vom desculți intelectual.
Cumva, înțeleg procesul acesta al evoluției chiar și în zona asta, însă ce facem cu simbolurile unui oraș turistic, mai ales că soluția ”Agrement” a fost singura variantă. Comunitatea va fi pusă în fața faptului împlinit, se vor trezi cu un bilet mare pe ușă și vor fi surpinși, prinși în zona gri a necunoașterii.
0 Comentarii
Așteptăm să ne împărtășești opinia ta, cu convingerea că știi deja regulile de conduită care se aplică și în viața reală și în on-line.