Castelul Rhedei-Rothenthal – recuperat și restaurat prin fonduri europene

Astăzi o să vă povestesc despre un loc neștiut, căci e departe, într-un sătuc din județul Mureș - Seuca, comuna Gănești -, unde am descoperit Castelul Rhedei-Rothenthal, obiectiv de patrimoniu clasă A. Construcția nu este grandioasă, însă are un aer boem, mai ales că a fost realizată în stil baroc, cel mai probabil în secolul al XVIII-lea. Ultimii proprietari cu origini nobile au fost Stefánia Bethlen (1885–1975) și baronul Artúr Petrichevich-Horváth, care s-au căsătorit în 1911.


Clădirea principală a fost construită în plan pătratic, iar casa de oaspeți avea, la parter, o bucătărie și alte spații gospodărești, iar la etaj se aflau camerele de oaspeți cu ieșire la o prispă cu arcade. Tot ansamblul este înconjurat de un parc. 

Ce este nou la acest obiectiv de patrimoniu? Interesul. În primăvara acestui an, primarul comunei Gănești, Balog Elemer, a semnat cu Ministerul Dezvoltării un contrat de finanțare penru reabilitarea castelului, prin accesarea de fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Castelul a fost cumpărat de Primărie în anul 2021, de la familia fostului politician Culiță Tărâță, cu suma de 235.000, în două tranșe. Cu suma obținută, respectiv 800.000 de euro, primarul intenționează să amenajaze spațiul pentru a funcționa ca și cămin de bătrâni și centru cultural. Nu știu cum sună, dar decât să-și găsească obștescul sfârșit, e mult mai bine așa. 

Este posibil ca reușita să se datoreze și faptului că urmașul lui Artur Petrichevich Horvath nu a revendicat cldărea, deși trăiește. 

Cert este că, fiind monument istoric, suma inițială nu va fi suficientă, de aceea, primarul a precizat că va mai fi accesat un fond pe noul POR – 2023 – 2027, documentația necesară pentru depunerea unui nou proiect, fiind deja elaborată. Nu-mi imaginez cum va arătat la final, după reabilitare, însă recuperarea castelului este o reușită, mai ales că anterior a funcționat ca sediu al unei asociații agricole.


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii