Cred că unii cumpără doar să distrugă, altfel cum poți dori să deții un monument de patrimoniu de clasă A, din secolul XIII, așa cum sunt ruinele celui care a fost cândva castelul Huszár din Apalina, județul Mureș. Câtă indiferență poți acumula pentru a lăsa un obiectiv de patrimoniu într-o stare care nu poate fi valorificată nici ca fundal pentru poze de Halloween?
Nu știu unde e degradarea mai mare, la ziduri sau la natura umană, care nu știe decât să vrea, fără să știe sau să aibă vreo intenție de a și oferi. Tocmai de aceea, rămășițele fostului castel se vor a fi vândute, dar cine ar mai avea curajul recuperării lui?
Doar întrebări ridică această locație, care în vremurile bune avea cu ce se mândri. Castelul, a fost construit în stilul Renașterii, dar a fost modificat în ultimele decenii ale secolului XIX, de către contele Károly Huszár, când i s-au adăugat și elemente romantice. Avea 32 de camere, la etaj fiind situate încăperile de oaspeți, biblioteca, salonul mare, capela și sala de mase, iar la parter, camerele membrilor de familie și ale îngrijitorilor.
Castelul se afla în mijlocul unui parc în stil englezesc, peisajul feeric fiind completat de trei lacuri cu insulițe, lebede, grote, plante exotice, fântâni și sculpturi. În parcul dendrologic se aflau arbori din specii valoroase, care, însă, au fost decimați sistematic, în funcție de nevoile aflate la baza piramidei lui Maslow.
După naționalizare, în castel și în clădirile anexe a funcționat o Cooperativă Agricolă, iar ulterior clădirea a fost transformată în școală specială pentru copiii cu deficiențe. Acum este o umbră fantomatică a tot ce a fost cândva. Situat într-o zonă retrasă, castelul a fost supus furturilor de orice natură - lemn cărămidă, tot ce s-a putut lua a fost luat. A fost devastat masiv, iar azi poate fi „admirat” doar din punct de vedere scenografic, pentru că ar funcționa mai bine pe post de locație pentru filme de groază. Chiar și în timpul zilei, căci imaginea este deprimantă.
Dacă treci prin zona ce duce la castel....eh, asta e altă poveste, însă îți poți da seama de ce a fost lăsat de izbeliște și de unde provine celălalt factor devastator. Practic, castelul nu are nicio șansă, nu în viața asta.
Nici nu știu a cui e vina, însă ar fi fost un obiectiv turistic minunat pentru Reghin, ar fi fost un punct de atracție, poate în stilul Castelului Bánffy, care găzduiește festivalul Electric Castle. Bine, recunosc, acesta e un caz fericit, însă vreau să arăt că dacă se vrea, pot fi găsite resurse pentru a recupera un obiectiv de patrimoniu. Castelul Huszár însă, a pierdut pariul cu viața.
0 Comentarii
Așteptăm să ne împărtășești opinia ta, cu convingerea că știi deja regulile de conduită care se aplică și în viața reală și în on-line.