Sentința definitivă în cazul Cetățuii Brașov, un moment care ne-o va readuce aproape sau nu

Mâine, 8 noiembrie 2022, ne vom bucura (sau nu?) de sentința definitivă care va fi dată de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul cu nr. 1886/62/2015, căci după 7 ani, numeroase amânări și recursuri, există șanse de reabilitate pentru acest important obiectiv de patrimoniu care străjuiește orașul de la poalele Tâmpei. 


Procesul pentru recuperare a Cetăţuii de la SC Aro Palace SA a fost deschis în 6 mai 2015 (mai multe puteți citi aici), însă de atunci au trecut numeroși ani în care cetatea a suferit din cauza lipsei de interes, iar gradul de degradare fizică s-a accentuat. Cumva, Cetățuia a funcționat pe sistemul fata Morgana, în sensul că există dar nu o vezi, pentru că rare sunt capetele care se ridică să o caute. Imaginea ei s-a estompat, dintr-un simbol al orașului a devenit o fantasmă pe care nu o mai cauți, despre care nu întrebi, o clădire pe care s-ar putea pune amprenta de zombie, căci e vie și nu prea. 

Să speram, așadar că mâine, Cetățuia de pe Dealul Straja va primi drept la viață, căci, din câte am înțeles, municipalitatea braşoveană s-a arătat dispusă să reabiliteze monumentul, însă investiţiile nu pot fi demarate decât în momentul clarificării situației juridice a terenului (despre parcursul termenelor și amânărilor puteți citi aici).


Mâine, 08.11.2022, vom afla capătul acestui circuit juridic căci situația Cetățuii a ajuns la cel mai înalt for decizional, care trebuie să emită o sentință. Să sperăm că decizia va fi favorabilă în primul rând brașovenilor care și-ar putea recăpăta clădirea-simbol, iar în al doilea rând turiștilor care i-ar putea trece porțile. Și nu în ultimul rând țării noastre, pentru că obiectivele de patrimoniu trebuie respectate, nu disputate în interes personal.

Așteptăm cu interes această decizie finală, ce pare a fi o curățare de karmă pentru toți acești ani care au fost o povară pentru zidurile bătrâne ale Cetățuii.


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii