Biserica fortificată de la Cincu sau bazilica unicat cu două hramuri

Ca de fiecare dată, la fiecare plimbare prin zona Transilvaniei, bisericile fortificate îţi apar în drum şi te fac să vrei le descoperi pentru că grandoarea, vechimea şi particularităţile lor transmit ceva. Ceva aparte cu care nu suntem obişnuiţi în vâltoarea socială cotidiană. Aceste biserici fortificate spun poveşti pentru care e nevoie chiar să asculţi, e nevoie chiar să fii acolo pentru a căpăta energie şi ceva lecţii de istorie.

Aparte este, aşa cum pomeneam, şi biserica fortificată din Cincu, judeţul Braşov, care este considerată a fi una dintre cele mai mari bazilici romane situate într-o localitate săsească din România. Edificiul religios, înregistrat în lista monumentelor istorice de interes național, a fost construit de către coloniștii germani la mijlocul secolului al XIII-lea şi i-a fost încredinţat „încă de la început rolul de bastion al credinţei, atât la figurat, cât şi la propriu” - după cum se arată în prezentarea bisericii de pe site-ul oficial.


Prin modul de poziționare a construcției, pe o colină aflată între râurile Olt și Hârtibaciu ce prezintă trei laturi foarte abrupte, biserica este considerată o bazilică unicat, deoarece apărarea ei se făcea doar pe partea de vest a dealului. 

Actualul turn de vest, ridicat la începutul secolului al XIII-lea, a fost fortificat şi înălţat de câteva ori, căpătând aspectul de azi în urma lucrărilor din secolul al XVIII-lea. Mare parte din cele două ziduri de incintă circulare, prevăzute cu bastioane şi turnuri de apărare, au fost demolate. Dintre clădirile fortificate s-a păstrat totuşi aşa-zisa primărie veche şi un depozit de cereale prevăzut cu sisteme defensive. 

Ce o face specială, dincolo de caracteristica defensivă, este faptul că, spre deosebire de multe alte biserici, acesta avea un dublu hram, cel al Fecioarei Maria și cel al Sfântului Pavel.

Şi, parcă nu ar fi de ajuns, biserica ascunde şi alte comori grupate: colecția de covoare orientale din secolele XVII – XVIII, colecția de embleme și vestigii ale diferitelor bresle și corporații, colecții de fragmente murale, strane în stil gotic, epitafuri, precum și un potir din secolul al XV-lea și un orologiu de la sfârșitul secolului al XIX-lea.

O altă piesă aparte ce este găzduită de către biserică este altarul care reprezintă necredința apostolului Toma, acesta prezentând o piatră de altar pe care sunt inscripționate cuvintele lui Isus către Toma.

Se pare că datorită acestor valori care vorbesc fără cuvinte despre Biserica fortificată de la Cincu, în anul 2021 au început lucrările de reabilitare în cadrul proiectului finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Proiectul este implementat de către Parohia Evanghelica Cincu și are o valoare totală de circa 2,775 milioane lei (suma reprezentând valoarea totală a proiectului conform contractului), din care aproximativ 2,643 milioane lei reprezintă finanțare nerambursabilă.

Proiectul are ca scop, în afara restaurării și a consolidării, punerea în valoare a monumentului. Se propun o serie de intervenții absolut necesare asupra monumentului, cu rol de asigurare a integrității și stabilității construcțiilor și cu rol de a înlătura factorii care pun în pericol starea acestuia.

Este tipul de veste pe care o aşteptăm de fiecare dată, iar scopul echipei Vestigii Istorice este în consensiune cu aceste idealuri de a prezerva, restaura, readuce în atenţie, de a face vizibile aceste obiective de patrimoniu naţional. Pentru că Cincu înseamnă mai mult decât poligon, mai mult decât exerciţii militare, Cincu înglobează etape de isorie pură, palpabilă chiar. Biserica din Cincu – la fel ca fiecare biserică fortificată sau bisericuţă ortodoxă împietrită în fiinţa proprie - este un bastion al credinţei la care conştient şi asumat sau inconştient şi....pur întâmplător ne întoarcem sau apelăm atunci când avem nevoie!

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii