Biserica evanghelică fortificată din Măieruș, județul Brașov

Dacă treci dinspre Sighișoara spre Brașov, la ieșirea din Pădurea Bogății poți vedea pe stânga, înainte de Rotbav, localitatea Măieruș. Lumea nu prea știe de ea pentru că drumul național nu trece exact prin localitate, ci o ocolește – ceea ce e destul de ciudat pentru drumurile noastre, din păcate. Dar Măierușul nu a fost întodeauna atât de „șters” precum e azi. Datorită poziției sale strategice, se presupune că localitatea a reprezentat un punct de interes pentru Cavalerii Teutoni, atunci când aceștia au fost aduși aici de catre imparatul Andrei al II-lea, in 1211. Prima atestare documentară datează din 1377, când satul apare sub numele de Villa Nucum, după tufele de aluni din zonă. Și cam în aceeași perioadă – prin secolele XIV-XV – este ridicată și biserica fortificată, ce dăinuie încă și azi. Și nu doar dăinuie, ci e catalogată, în Lista Monumentelor Istorice, ca având importanță națională. 

Inițial, edificiul – realizat în stil gotic – era înconjurat de fortificații înalte de 6-8 metri. În urma unui incendiu devastator, biserica și clopotnița au fost refăcute, în 1573. O altă reconstrucție a avut loc în secolul XIX. Se spune că în 1870, pe zidul înconjurător încă se putea citi anul „1630”. Iar ceasul din turn se pare că este funcțional chiar și azi!

Interiorul bisericii combină mai multe stiluri arhitectonice: gotic, clasic, neoclasic, baroc și chiar renascentist. Altarul datează de aproape 200 de ani, e realizat în stil neoclasic și este unit cu orga. Amvonul e zidit și are baldachin din lemn în stil baroc. Potirul a fost creat în urmă cu 400-500 de ani.

O parte a fortificației a fost demolată la sfârșitul secolului XIX, iar din pietrele căzute a fost ridicată școala din localitate. Pe surse am aflat că vis-a-vis de biserică va fi ridicată o sală de sport și nu prea cred că acel cub de tablă se va încadra foarte bine lângă monumentul istoric vechi de sute de ani... dar nu stă în puterea mea să mă pronunț. 

Vă invit să vedeți aici mai multe fotografii din dronă ale bisericii fortificate, atât cât mai e încă în picioare. Promit că va urma și filmarea!

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii