Cetatea Râșnov se redeschide la vară. De vorbă cu primarul Liviu Butnariu.

Probabil mulți dintre voi știu că Cetatea Râșnov – unul dintre cele mai importante obiective istorice și turistice din zona Brașovului – a intrat, încă de anul trecut, în de restaurare. Restaurare, prezervare, reconstruire (pe anumite zone), modernizare a sistemului de canalizare și extindere a rețelei electrice ar fi mai complet spus. Pentru a afla în ce stadiu se află acum lucrările și când ne putem aștepta să o vizităm din nou, i-am luat un scurt interviu telefonic edilului orașului Râșnov, Liviu Butnariu.

Click pentru varianta mărită. Zoom pentru detalii.

Ca să înțelegeți cât de „simplă” e birocrația în România și cât de „ușor” este să obții finanțare pentru restaurarea unor asemenea monumente, vă spunem, pe scurt, că procesul a demarat în urmă cu mai bine de 5 ani, în 2016. Am întâlnit aceeași situație și în cazul Cetății Țărănești de la Saschiz, respectiv al Cetății Făgărașului – cei dintre voi care ne urmăresc de ceva timp poate mai țin minte interviurile respective. Cetatea Râșnov nu e, din păcate, o exepție, ci regula. 

Contractul de finanțare a fost semnat acum 4 ani, în 2017. Apoi au urmat procedurile pentru licitații - reluate în mai multe rânduri din lipsă de ofertanți - pentru ca, într-un final, lucrările să fie demarate anul trecut, cu termen de finalizare 22 de luni. Adică în luna iulie 2022, după cum ne-a spus Liviu Butnariu. Suma nerambursabilă obținută pentru monumentul istoric e de circa 17 milioane de lei. Alți 3-4 milioane vor fi asigurați din bugetul local, pentru că de la semnarea contractului și până acum prețurile materialelor și al manoperei a tot crescut – inițial, aportul primăriei era de sub 1 milion de lei. În plus, ca la orice lucrare, pe parcurs au fost descoperite situații neprevăzute, care nu fuseseră incluse în proiect – dar care, cel puțin până în prezent, au fost depășite cu succes.

Consultanța de specialitate și supravegherea arheologică sunt asigurate de Muzeul Județean de Istorie Brașov.

Când se va redeschide, vom avea o Cetate cu un turn reconstruit, cu câteva căsuțe din Cetatea de Sus ridicate după mărturiile vizuale (fotografii sau desene / grafice vechi) și cu un aer „mai medieval” decât până acum. Lucrările vor continua pe toată durata iernii, atât timp cât condițiile meteo o permit. Firma executantă este aceeași care a renovat, printre alte, Arcul de Triumf din București, 2 monumente istorice din Brașov – unul finalizat, altul încă în lucru – și altul în Târgu Mureș: Palatul Culturii, unde contractul a fost reziliat și licitația va fi reluată.

Click pentru varianta mărită. Zoom pentru detalii.

Iar dacă vorbim despre Cetatea Râșnov, probabil știți cu toții legenda conform căreia fântâna din interior a fost săpată de doi prizonieri turci – de altfel, este o legendă preluată de tot mai multe cetăți din România, inițial ea fiind atribuită Castelului Corvinilor. Realitatea istorică este că fântâna a fost săpată de meșteri pietrari, în aproximativ 17 ani  - în condițiile în care întreaga cetate a fost ridicată în doar 14 ani. Inițial fântâna avea o adâncime de 146 de metri (73 de stânjeni), existând legende despre existența unor tuneluri din interiorul acesteia, care ajung până în oraș. În urmă cu 12 ani, s-a încercat decolmatarea ei, dar s-a ajuns doar până la circa 80 de metri după care lucrările au fost sistate. Se pare că există și câteva fărâme de adevăr în legătură cu tunelurile respective, dar asta vă lăsăm să descoperiți singuri, de la ghizii locali, din vară încolo! 

Cetatea Râșnov a fost preluată în 2008 de către statul român, de la un investitor străin care intenționa să o monetizeze fără a ține cont de valoarea ei istorică. De atunci până acum, datorită modului eficient de gestionare, a crescut constant în popularitate, ajungând una dintre cele mai cunoscute și mai vizitate cetăți medievale din țară. Noi o privim ca pe un exemplu pozitiv pe care mulți ar trebui să îl urmeze, le urăm spor la treabă celor care fac parte din echipa implicată în proiect și vouă vă promitem că vom reveni cu noutăți periodic, precum și cu o filmare aeriană spectaculoasă pe care am realizat-o deja în jurul Cetății. Priveliștea este incredibilă, deci stați pe aproape! 😊Până atunci, vă invit să vizualizați celelalte filmări pe care le-am realizat cu drona deasupra unor monumente istorice cunoscute sau mai puțin știute (și cu atât mai fermecătoare), ce sunt și obiective turistice. Pe canalul nostru de Youtube ajungeți dând click aici și, dacă vă place ceea ce vedeți, vă invit să vă abonați, pentru a fi la curent cu filmările viitoare. 

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii