Profitând de zilele acestea frumoase, am făcut recent o plimbare prin locuri mai puțin știute, ca să vă pot povesti lucruri magice, despre care mai mult ca sigur că nu știați... așa cum nu știam nici eu până adineauri.
Pașii – sau mai bine zis roțile - m-au dus în Odorheiu Secuiesc, ca să descopăr, în inima României (uitați-vă pe hartă!), Inima lui Iisus! Despre ce este vorba? Despre, probabil, cel mai cunoscut monument istoric din localitate, Capela ”Inima lui Isus”, care adăpostește, într-un spațiu mic – și actualmente încuiat – o mulțime de enigme!
De când există? Nimeni nu știe cu certitudine! Clădirea nu are niciun detaliu care ar putea duce la stabilirea datei construcției. O legendă spune că vis-a-vis se afla cetatea Bud, distrusă de tătari în anul 1241. Hăituiți de tătari într-o bătălie, secuii s-au refugiat printre ruinele cetății. Un tânăr arcaș a lansat o săgeată spre cer, în numele lui Iisus, iar aceasta s-a înfipt chiar în inima hanului, care se odihnea în fața cortului. Iar pe acel loc, a fost ridicată Capela „Inima lui Isus”.
Sub capelă au fost descoperite 2 cripte. Într-una din ele s-ar fi găsit, în 1973, conform unui jurnal de săpături arheologice, un nasture provenind de la o rochie țesută cu fir de aur. Dar urma acestuia s-a pierdut, și nimeni nu mai știe unde e (sau poate cineva, totuși, știe?)...
Sub una dintre coloanele capelei a fost găsită o monedă din 1561, a împăratului roman Ferdinand I.
În apropierea capelei există izvoare minerale, cu proprietăți „magice” (sau, cum am spune azi, mai sec, „terapeutice”).
Despre altarul baroc – al cărui autor nu este cunoscut –se presupune că a fost făcut acum 300 de ani, dar nu știe nimeni cu certitudine. În absida altarului, a fost găsită o pictură a unui bărbat misterios, despre a cărui identitate nimeni nu știe nimic...
Tavanul original, care datează din 1677, se păstrează la un muzeu din Budapesta – și asta este iarăși un lucru misterios... ce caută acolo? Ceea ce se vede în capelă, atunci când poate fi vizitată, este o copie fidelă a originalului.
Iar cea mai recentă enigmă (nu însă și ultima!) este... de ce e închisă astăzi capela? Da, am găsit chiar lângă ea un panou cu însemnul „șantier în lucru”, dar... mister... nici un lucrător nu era acolo (deși era zi lucrătoare). În lumina acestui mister, mi s-a relevat, totuși, un altul, mai profund: de ce e nevoie de 30 de luni ca să restaurezi un asemenea monument? Capela de abia are 12 metri pătrați cu totul. Păi... de aceea!
Mai multe imagini ale capelei și ale „șantierului în lucru”, fără lucrători, găsiți aici.
Un tur virtual al frumoasei Capele „Inima lui Iisus”, puteți vizualiza aici.
6 Comentarii
Superbă prezentare, minunat comentariu! FELICITĂRI, Clara Damian!Subtilă și profundă, ca de obicei.
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru aprecieri. A fost o surpriza pentru ca am ajuns acolo ...pur si simplu. Constructia e atipica si incitanta. Cred ca mai sunt multe locuri de descoperit.
RăspundețiȘtergereMulte locuri frumoase, unice, magice, gasim in Romania! Trebuie doar sa vrem sa le descoperim! Felicitari Clara, ai gasit unul despre care nu aveam habar! O sa il vizitez cand ajung in zona si revin cu impresii. :)
RăspundețiȘtergereDa, colega mea are darul de a găsi locuri minunate, dar mai puțin cunoscute. Si mai are darul de a le descrie în cuvinte foarte meșteșugite! :)
RăspundețiȘtergereMulțumesc pentru pont. :) Nu știam de existența unui astfel de loc. Interesant
RăspundețiȘtergereDupă ce trec aceste vremuri triste, ar merita vizitat! Mai ales că la primăvară se termină si restaurarea!
ȘtergereAșteptăm să ne împărtășești opinia ta, cu convingerea că știi deja regulile de conduită care se aplică și în viața reală și în on-line.