E vremea exemenelor maturității, a primelor responsabilități, Evaluarea Națională și Bacalaureatul. Primele teste pentru a intra pe un drum personal, care va petcetlui vieți de tineri. Învățământul, așa cum este el acum, cu rele și cu bune (posibil – glumesc, căci trebuie să fie și ceva bun) a avut și el un examen al maturității ce s-a concretizat cu Prima Școală Românească ce a fost înființată la Brașov. Amplasată în interiorul curții Bisericii „Sfântul Nicolae” din cartierul istoric Scheii Brașovului, care începe chiar de la porțile Ecaterina și Schei ale Cetății Brașovului, școala şi-a deschis porţile în 1495. La vreme, aveau acces în școală doar reprezenatnţii satelor, ce urmau să devină dascălul, notarul sau chiar preotul satului.
Deși nu se predau materii precum matematica și nu exista noțiunea de „contestație”, acesta este locul în care s-au ținut primele cursuri de limba română, în 1583. Potrivit datelor istorice, aici, diaconul Coresi și-a putut tipări primele cărți în limba română din Transilvania, făcând posibilă „biruința” definitivă a scrisului în limba poporului.
Elevii de atunci studiau gramatica, învăţătura bizantină, pilde din biblie, dar şi filozofia secolului XVI, citate din Aristotel, Democrit şi alţii.
În cadrul Primei Școli Românești s-au format o serie de mari nume care au dat creştinătăţii ortodoxe din Transilvania un sens pentru a continua „lupta de supravieţuire” într-o zonă precum Ardealul.
În cadru Muzeului Prima Şcoală Românească sunt expuse cele mai valoroase monumente de limbă română medievală: “Biblia de la București” (1688), “Cazania lui Varlaam” (1643), “Îndreptarea legii de la Târgoviște” (1652), un “Tetraevanghel” miniat pe pergament din vremea lui Alexandru Lăpușneanu, manuscrise de înțelepciune creștină din secolul al XV-lea, cărțile Școlii Ardelene.
Păstrând proporțiile și luând în calcul toate schimbările din ultimii 500 de ani, dacă am face o evaluare națională a învățământului românesc, am constata, probabil, că era la mare căutare când nu era accesibil, iar acum, când este gratuit (vorba vine) și disponibil... nu mai valorează chiar atât. Dar nu vom face această comparație, tocmai pentru că nu ne dorim să tragem anumite concluzii. Dacă aveți ocazia, vă invit să vizitați Prima Școală Românească din Șcheii Brașovului, amplasată lângă o „atracție turistică” mult mai cunoscută și mai populară: cea mai bună înghețată din oraș și – zic unii – din toată zona. :)
0 Comentarii
Așteptăm să ne împărtășești opinia ta, cu convingerea că știi deja regulile de conduită care se aplică și în viața reală și în on-line.