Cetatea Feldioara - Cetatea teutonilor

Cetatea din Feldioara, județul Brașov, a fost construită în secolul XIII, fiind cea mai importantă fortificație ridicată de cavalerii teutoni în Transilvania - Țara Bârsei. Cetatea este monument istoric, iar până în anul 2012 a fost doar o ruină. A fost restaurată în totalitate în perioada anilor 2012 - 2017.

Denumirea în germană - Marienburg - are înțelesul de "Cetatea Mariei", deoarece Fecioara Maria era patroana Ordinului cavalerilor teutoni. Experiența de constructori a teutonilor acumulată în Țara Sfântă și în Asia Mică a adus pe meleagurile transilvănene tehnici și soluții de construcție întâlnite la marile castele cruciate de la Tyr, Crac des Chevaliers și Ascalon. Din vechea cetate a teutonilor se mai păstrează astăzi numai un rest dintr-un zid de piatră în partea de nord-vest. Acest zid s-a dovedit din punct de vedere a tehnicii de construcție total diferit de restul ansamblului. La baza lui au fost așezați bolovani mari deasupra cărora s-a ridicat un zid din bolovani legați cu mortar de bună calitate. Conform datelor topometrice se pare că cetatea a fost înconjurată de o nouă incintă, a doua, în interiorul căreia exista o capelă, o "Casă a cavalerului" și o bolniță, casa cavalerului jucând rolul de refectoriu, la parter, sală de mese, magazie, la etaj, și dormitor la ultimul etaj. Cu ocazia incursiunilor făcute de tătari în anul 1241, atât capela cât și celelalte clădiri au fost distruse. Pe ruinele fortificației, cistercienii care controlau localitatea printr-un ordin dat de Bela al IV-lea, au construit actuala biserică.

A fost distrusă de turci în 1430 și de Vlad Țepeș în campania din 1457, dar locuitorii au refăcut-o în același an. In 1529, după bătălia de la Feldioara, vornicul Nicoară Grozav, căpetenia oștilor lui Petru Rareș, i-a pedepsit aprig pe sași, care îl sprijineau pe împăratul Ferdinand I, și probabil tot atunci a fost distrus zidul de incintă din partea de sud. Se mai poate presupune și că turnul nordic a fost construit în 1657, deoarece meșterii au scrijelit acest an în tencuiala zidului.

Trimiteți un comentariu

2 Comentarii

  1. Uau! Așa arată Cetatea Feldioara acum? Merită o vizită după ce va trece toată nebunia așa cu virusul!

    RăspundețiȘtergere
  2. Da! Cred ca merita o escala in drumurile noastre!

    RăspundețiȘtergere

Așteptăm să ne împărtășești opinia ta, cu convingerea că știi deja regulile de conduită care se aplică și în viața reală și în on-line.