Biserica evanghelică din Hetiur, o mândrețe devenită un osuar trist al poveștilor neștiute

Am trecut de multe ori pe drumul ce duce către Sighișoara dar nu am oprit niciodată la ea, deși biserica, monument istoric de altfel, e impozantă pe culmea dealului ce o susține. Am poposit acum pentru că, de data asta mi-a apărut sub priviri ca o marionetă abandonată și tristă, cu poveștile scăpate printre crăpăturile adânci și umezeala înfiptă în aerul romanțat al vechimii. Acoperișul este protejat cu straturi de plastic colorat – în două variante, albastru și negru – de sub care iese scheletul de lemn al unei structuri dezarticulate, care geme fără a fi auzită. 


Biserica construită în stil gotic târziu, în secolul XV, se află într-o stare avansată de degradare și este nefuncțională. Am urcat la ea pe aleea străjuită de arbori înalți și buruieni hrănite cu o poțiune magică a unei vrăjitoare, căci, precum într-un thriler, trebuia să le ferești să nu te zgârii. Am sperat să pot ajunge sub ziduri, să văd măreția ce se vede din drum, însă nu mi-a fost dat să fie așa. Nu am renunțat, am încercuit biserica pentru a o observa, pentru a afla măcar o poveste, pentru că nu am vrut să renunț, pentru că am vrut să v-o arăt. E grandioasă și ar fi și mai și dacă ar prinde viață iar. 

Biserica este primul edificiu bisericesc transilvănean saxon de pe acest traseu cu un turn fortificat clasic. Turnul-clopotniță, prevăzut cu drum de strajă, a fost ridicat în anul 1744, iar clopotul datează din secolul XVI. Zidurile bisericii fortificate protejează un altar baroc din 1789 realizat de Johann Folbert și o orgă construită în anul 1850 de către Samuel Binder, ambii, meșteri din Sighișoara. După ce că a fost abandonată, biserica a fost afectată, după cum am aflat, de numeroase acte de vandalism; până și altarul a fost pângărit și deposedat de statuia Mântuitorului de pe cruce. 

Am înțeles că în iulie 2021, a fost demarat “un proces de recuperare” a bisericii, fiind prezenți la fața locului decanul districtului Sighișoara Dr. Bruno Fröhlich, responsabili în conservarea clădirilor și monumentelor de la Fundația Biserici Fortificate, Ecaterina Gál și Sebastian Bethge, precum și Alfred Back de la Consistoriul districtului și Géza Jakabffy de la firma de construcții “Novus Star” din Cristuru Secuiesc, care sunt, de asemenea, responsabili pentru lucrările la biserica mănăstirii Sighișoara (https://kirchenburgen.org/ro/kirche-von-marienburg-bei-schaessburg-vor-der-rettung/).

Am aflat că Institutul Național al Patrimoniului, aflat în subordinea Ministerului Culturii, a lansat o procedură simplificată în vederea atribuirii contractului de Servicii de proiectare pentru elaborarea unor studii de fundamentare şi investigaţii necesare întocmirii proiectului de consolidare, restaurare şi punere în valoare a bisericii evanghelice din Hetiur, iar termenul de depunere a ofertelor a fost 23 mai 2022.

Acum….trebuie doar să sperăm că proiectul de restaurare va avea un început, nu doar pe hârtie, ci va avea puterea să supraviețuiască pentru a putea recupera și a returna unei clădiri mumificate, grandoarea. Astfel, cu siguranță vor mai fi turiști care se vor opri, vor mai fi copii care vor vrea să afle povești trecute ale unei biserici transilvane fortificate.




Trimiteți un comentariu

0 Comentarii