Sechestru la Muzeul Bran


Cunoștințe din cadrul Muzeului Național Bran mi-au confiat faptul că astăzi, 14 ianuarie 2020, un lichidator judiciar a dispus închiderea Secției Etnografice a muzeului și ”eliberarea” terenului, care a fost retrocedat de către o instanță de judecată. Încă o filă din trecutul nostru, cu valoare istorică, este smulsă de la locul ei firesc, și aruncată la coșul de gunoi al ignoranței... Secția Etnografică, pe care s-ar putea să nu o mai vedem niciodată deschisă, găzduiește 18 gospodării ţărăneşti din zonă, vechi și de 200 de ani. Acestea au fost dezasamblate şi reconstruite piatră peste piatră, lemn lângă lemn, pe acest teren, în urmă cu circa 50 de ani. Acum, sunt conservate, dar se află într-o stare precară şi nu ar mai putea fi mutate fără a fi deteriorate în mod iremediabil... Se vor pierde! Iar poveștile lor nu vor mai fi spuse, ci dosite în umbra necunoașterii ce veni-va peste noile generații. E dezolantă imaginea blocării accesului la istoria nației.
Muzeul Naţional din Bran a fost înfiinţat în anul 1957, iar în anul 1991 a fost preluat de Ministerul Culturii. Muzeul a avut iniţial trei secţii: Secţia Castel, Secţia Etnografică şi Vama Medievală. Secţia Castel s-a închis în 2009 când Castelul Bran a fost preluat de Dominic de Habsburg. Toate piesele din castel deţinute de statul român au fost mutate şi înghesuite în Vama Medievală. În 2015, şi clădirea Vămii Medievale a intrat în administrarea familiei de Habsburg, astfel că întregul patrimoniu de aici a fost mutat într-o pensiune. Astăzi s-a închis Secţia Etnografică, cel mai probabil definitiv. În același timp, dacă vrei să vizitezi pagina web a Muzeului Național Bran - http://www.muzeulnationalbran.ro – o să descoperi cu surprindere că „This account has been suspended”... Încotro ne îndreptăm? Asistăm la desfiinţarea definitivă a întregului muzeu, secţie după secţie? 

Trimiteți un comentariu

6 Comentarii

  1. Acest articol este o aberatie. Proprietarul de drept,Dominic de Habsburg, a preluat de la Statul Roman castelul Bran intr-o stare avansata de degradare si l-a adus la lumina,dupa investitii semnificative financiare, oferind un site istoric muzeistic public de elita.Patrimoniul mobil si multe artifacte din interiorul muzeului nu au fost insa predate de catre Statul Roman si ele se afla depozitate in conditii neadecvate si cu risc mare de degradare totala. Statul Roman nu a facut decat sa distruga. Cred ca lucrul asta nu surprinde pe nimeni....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pt 10 euro beletul....tot habsburg traieste bine...

      Ștergere
    2. #dion, îmi pare rău că am văzut doar acum ce ai scris. Cred că ar trebui sa te documentezi mai bine asupra stării în care se află Castelul Bran la retrocedare... În plus, articolul face referire la Muzeul National Bran, care e complet altceva... E ușor să îți dai cu părerea, mai greu să ai o părere avizată. ;)

      Ștergere
  2. Parca era vb.de parul cu casute la care am avut bunavointa sa ajut la reparatii exerioare de cate ori am fost la targuri, am dat si cu var pe doua dintre ele. Daca le vor deface se va alege pulberea de ele. Ce s-a facut cu lucrurile din vama cu amprenta regala sunt la pastrare in 'pribegie' tot in Bran. Unele sunt expuse in Muzeul National Bran din centru. Ce s-o alege de restul, oamenii de bine sa aiba grija de ele. Cat despre sectia de etno. era un loc unde se putea gasi, cu cateva exceptii, lucruri mestesucaresti traditionale, locul de intalnire a mesterilor populari din tara. Of of of!

    RăspundețiȘtergere

Așteptăm să ne împărtășești opinia ta, cu convingerea că știi deja regulile de conduită care se aplică și în viața reală și în on-line.