România ocupă locul 38 în lume ca moștenire și identitate culturală!


În cadrul unui clasament mondial realizat de publicația US News, la capitolul moștenire și identitate culturală România ocupă un onorabil (cel puțin în condițiile actuale) loc 38 la nivel global, respectiv 13 în Europa. Și asta în condițiile în care bugetul alocat de Ministerul Culturii este unul de avarie! Să ne întrebăm unde am putea fi, în conștiința întregii lumi, dacă statul s-ar ocupa cum trebuie de patrimoniul nostru cultural?
Un document al ministerului, în care sunt trecute „Măsurile asumate din Programul de guvernare 2018 – 2020”, începe cu o definițe a culturii, din care reiese că aceasta este cel mai solid, profund și esențial liant, un coagulant al spiritului unei națiuni, în care ne regăsim valorile, identitatea națională, stabilitatea, echilibrul și demnitatea ca popor”. Nimic mai adevărat, însă cum protejăm, cu adevărat, (nu doar pe hârtie!) cultura?
Cum am trecut de la mândria de a fi român, la ne fi indiferent sau chiar rușine cu ceea ce suntem? Cum am ajuns să îi invidiem pe alții pentru ce au, uitând ce avem noi? Și ce facem atunci când vin alții și ne arată câte comori avem? Cum putem să lăsăm mai departe, la rândul nostru, ce am primit de la înaintași? E dreptul copiilor noștri să aibă eroi, să aibă rădăcini, și e obligația noastră să le transmitem! Pentru că istoria unui popor este sinonimă cu valorile sale, iar prezentul și mai ales viitorul sunt continuatorii trecutului.
Clasamentul a analizat patru componente principale pentru fiecare țară în parte – accesibilitatea culturii, încărcătura istorică a trecutului, atracții culturale, respectiv bucătăria  tradițională – și a fost realizat de publicația americană în colaborare cu BAV Group – o subunitate a companiei internaționale de marketing VMLY&R și Wharton School din cadrul Universității din Pennsylvania. La el au participat peste 20.000 de persoane din întreaga lume și au fost evaluate 73 de țări. În comparație cu anul trecut, am crescut de pe locul 41 (dar din 80 de țări evaluate) la 38. Întregul clasament poate fi vizualizat aici:

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii