Cetatea Codlea, în curs de restaurare. De vorbă cu preotul Andreas Hartig

       O veste îmbucurătoare ne-a trecut pe la urechi zilele acestea – biserica evanghelică din Codlea, biserica-cetate, se restaurează! Construită în a doua jumătate a secolului XIII și recondiționată ultima dată acum 40 de ani, acest „vestigiu istoric” merita o reîmprospătare! Ca să aflăm detalii, am stat de vorbă cu preotul paroh Andreas Hartig, care ne-a împărtășit detaliile cu dragă inimă. Este vorba despre un proiect aprobat și semnat în 2017, dar care a putut fi pus în aplicare de abia acum. Costurile lucrărilor sunt de peste 815.000 euro, din care circa 700.000 euro reprezintă finanțare europeană nerambursabilă. Diferența de circa 115.000 euro este contribuția bisericii, care a reușit, până în prezent, să obțină jumătate din această sumă de la Asociația Sașilor din Transilvania, cu sediul în Germania, de la Primăria Codlea și de la diverse instituții locale sau de la persoane bine intenționate, care au efectuat donații sau au sponsorizat lucrările. Biserica derulează, în prezent, o campanie de colectare de fonduri pentru a obține diferența – peste 50.000 de euro, o sumă mult prea mare pentru resursele proprii.

       Proiectul se va întinde pe durata a 2 ani, urmând a se finaliza în decembrie 2022. De ce a fost nevoie de 3 ani pentru ca lucrările să fie demarate? Pentru că – ne-a confesat Andreas Hartig - suma disponibilă a fost mult prea mică pentru a capta intersul firmelor de construcții. Iar după ce s-a găsit, totuși, un executant, procedurile birocratice autohtone au consumat extrem de mult timp.

Ce anume se va face, pentru restaurare, am aflat tot de la preotul paroh. Prioritatea o reprezintă acoperișurile, care au rolul de a proteja întreaga structură, așa că vor fi efectuate intervenții atât la nivelul bisericii, cât și al zidurilor de protecție. Și după ce monumentul este protejat de apa de sus, mai trebuie izolat și de apa de jos – așa că va fi efectuat un sistem de drenaj în jurul bisericii, care să oprească infiltrațiile și, implicit, apariția igrasiei și a mucegaiului. Sistemul electric – pe alocuri având 80 de ani vechime, adăugit, extins și improvizat – va fi înlocuit complet. De asemenea, tencuiala din ciment, aplicată în timpul recondiționării de acum 40 de ani de care vorbeam la început, va fi înlăturată, pentru a fi înlocuită cu o tencuială adecvată monumentului istoric și în armonie cu întregul său aspect.

Biserica evanghelică fortificată din Codlea are câteva caracteristici unice, care au și propulsat-o în categoria monumentelor istorice de interes național. Este biserica fortificată cu suprafața cea mai mare din Țara Bârsei. Este, de asemenea, singura biserică din zonă care nu are turn. Ceea ce vedeți în imagini este un donjon ce aparține zidurilor, nu face parte din corpul bisericii. Turnul are la bază o grosime a pereților de până la 5 metri și găzduiește 4 clopote, dintre care 3 au fost predate in 1916, în timpul primului război mondial, armatei maghiare, spre a fi topite. Acestea au fost înlocuite în 1923 cu 3 clopote noi.

Orga barocă a bisericii din Codlea este unul dintre cele mai valoroase instrumente muzicale din Transilvania și, probabil, din întreaga Românie. Orga dispune de 2000 de tuburi, două claviaturi din lemn, pedalier din lemn și 28 registre, fiind recondiţionată ultima dată în anul 1986.

Un alt element specaculos al bisericii este tavanul renascentist al navei, format din 252 de casete pictate în anul 1702 și restaurate în 1959.

Incinta fortificată din jurul bisericii a fost ridicată după anul 1420, în urma primelor invazii turcești. Zidurile au înălțimi de 8–10 m și grosimi de până la 2 m, fiind prevăzute cu goluri de tragere și aruncare, iar în partea interioară cu camere de provizii.


Mult mai multe detalii despre edificiu, inclusiv modalități de a sprijini lucrările de restaurare, puteți afla aici (în limbile germană și engleză) 

Imagini aeriene spectaculoase ale bisericii și ale fortificației găsiți aici.

Trimiteți un comentariu

2 Comentarii

  1. Am observat, la multe clădiri istorice, că igrasia face ravagii; umezeala e prima problemă pe lista eroziunilor ce macină clădirile!

    RăspundețiȘtergere
  2. Într-adevăr. De aceea cred că această restaurare e făcută cu cap!

    RăspundețiȘtergere

Așteptăm să ne împărtășești opinia ta, cu convingerea că știi deja regulile de conduită care se aplică și în viața reală și în on-line.