Cetate etalon pentru un manager etalon


Da, nu este greșit titlul, pentru că, deși e grandioasă Cetatea Făgărașului, omul care o animă, merită toată energia, poveștile și recunoașterea acestui edificiu istoric. Este vorba despre un manager etalon în viziunea mea, căci renumele cetății a crescut odată cu implicarea. Implicare ce nu este vizibilă în mod direct turistului, acesta se hrănește cu frumusețea locului, cu găsirea celui mai potrivit loc pentru a face o poză. Eu aș vrea să vorbesc și despre om, în acest caz, despre Elena Bejenaru, sursă de energie pentru fapte.
Am vizitat în două rânduri cetatea și de fiecare dată m-am bucurat de o istorie a nației care a rezistat, cumva, timpurilor. Mi-aș dori să promovez asemenea asocieri între clădire/ locație/ istorie și om pentru că e important să ne cunoaștem istoria, să prindem drag de ea. Pas cu pas, printre ruine, să observăm și să aducem cunoaștere și copiilor noștri pentru a-i aduce mai aproape de rădăcini, pentru a-i putea învăța să respecte oameni și locuri.
Mi-am dorit foarte mult să realizez un interviu cu dna director și am reușit. Proiecte sunt, colaborare este, pasiune inclusă, deci există toate premisele unui lucru bine făcut.
Din luna august 2019, Cetatea Făgăraş a intrat într-un proces de restaurare şi reabilitare, pentru care primăria localităţii a obţinut o finanţare europeană. Proiectul este unul amplu, se vor realiza lucrări de intervenţie asupra castelului cu turnurile de colţ, precum şi asupra incintei bastionare cu turnul de poartă şi clădirile anexă, construite în 1640. Printre altele, se vor realiza două podeţe de lemn peste şanţul de apărare, unul la intrarea principală, iar celălalt pe latura de nord, unul dintre acestea fiind mobil.
Proiectul a necesitat o muncă de cercetare din partea istoricilor și muzeografilor pentru a identifica/ stabili cât mai aproape de original elementele care vor fi cuprinse în restaurare. Tot acest proces se va desfășura pe parcursul a doi ani.
Interesul pentru cetate a fost captat după anul 2010, când au fost realizate o serie de lucrări de curățenie, iar afluxul de turiști a generat interesul pentru o implicare masivă în restaurare. În plus, în muzeu pot fi regăsite piese vechi, valoroase, obținute de la colecționari locali, care contribuie la farmecul aparte al cetății și care altfel, n-ar fi avut șansa de a fi admirate de atâția vizitatori!
Pentru promovare, echipa de PR a Cetății Făgărașului participă la Târgurile de Turism de la București și Sibiu, iar numărul foarte mare de turiști din ultimii doi ani a crescut notorietatea Cetății, care  poate reprezenta un pol în jurul căruia poate gravita economia locală.
Suntem invitați să vizităm muzeul inclusiv în perioadele reci tomnă-iarnă, când Cetatea va fi gazda unor expoziții de promovare a artiștilor plastici locali, precum și a lucrărilor unui grup de copii de la Șinca Nouă, coordonați și îndrumați de un profesor care și-a găsit liniștea în frumoasa Țară a Făgărașului.
Părerea mea după convorbirea cu Elena Bejenaru? Avem atât de multă nevoie de oameni pasionați și cu dor de a face ceva, de a aplica un management orientat către promoarea valorilor culturale, patrimoniale românești pe care, uneori le apreciază mai mult cei din afară. Ar fi timpul să apreciem mai mult acest gen de oameni, să le acordăm prețuirea cuvenită pentru că, deși a făcut să pară totul facil, nu este!

Trimiteți un comentariu

2 Comentarii

  1. Am vizitat si eu Cetatea Fagaras acum cativa ani si, intr-adevar, fata de alte cetati si monumente istorice, este foarte-foarte bine intretinuta! Copiilor le-au placut in mod special lebedele, care sunt o senzatie aparte a muzeului!

    RăspundețiȘtergere
  2. :) Este,într-adevăr, un monument bine conservat și promovat, iar numărul turiștilor ce-i trec pragul este numeros. Cetatea poate fi un reper al reușitei și pentru alți manageri sau oameni de bine, care vor să se implice pentru consolidarea valorilor noastre naționale!

    RăspundețiȘtergere

Așteptăm să ne împărtășești opinia ta, cu convingerea că știi deja regulile de conduită care se aplică și în viața reală și în on-line.